Miskolc belvárosában is dermesztőek a fagyiárak

Megosztás

Miskolcon is alaposan a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha idén nyáron úgy döntünk, megengedjük magunknak a luxust és elnyalunk egy-két gombóc jeges édességet. Egy négytagú család könnyedén otthagyhat egy ötezrest a cukrászdában egyetlen fagylaltozás alkalmával.

A tavasz beköszöntével a teraszos vendéglátóhelyek mellett a fagylaltozók is sorra kinyitottak az elmúlt hetekben. Ha az íncsiklandozó kínálat feltérképezése után tekintetünk az ártáblára téved, azonnal egyértelművé válik: az infláció ezt a területet is elérte. Ha mérsékelten is, de drágábban mérik a fagyit a tavalyihoz képest Miskolc belvárosában.

„Egyebek mellett az alapanyagok drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is nehezíti a szektor működését Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt” – írta elemzésében a közelmúltban az Oeconomus.

Annak rendje és módja szerint az idényszerűen működő fagylaltozók Miskolc belvárosában is újra kinyitottak a jó idő beköszöntével, ám nem meglepő módon, a gazdasági helyzet a helyi vállalkozásokat sem kímélte. A megyeszékhely sétálóutcáján gyakorlatilag minden (néhány) száz méterre jut egy fagyizó: több mint féltucatnál állhatunk meg egy-egy gombócra. A kínálat idén is egészen széles és színes: egzotikusabbnál egzotikusabb ízeket, különleges kombinációkat kóstolhatunk meg, a speciális táplálkozási igényűekre is jobban odafigyelnek már, így egyre több helyen találunk vegán, cukor, glutén és/vagy tejmentes fagyit. Túl olcsón megúszni azonban sehol nem fogjuk: sétálóutcán egyetlen hely kivételével 500 forint alatt már nem kapunk egy gombóc fagyit.

A tavalyihoz képest ez nagyságrendileg 10-15 százalékos áremelkedést jelent, melynek elsősorban az energiaárak emelkedése és az alapanyagok jelentős drágulása az oka. A legtöbb helyen a lélektani határt jelentő 500 forintot kérnek el egy gombócért, ám több fagyizó is inkább ad nagyobb adagot, kicsit többért – talán úgy tervezve, hogy ha csökken is némileg a forgalom, és ennyi pénzért már kevesebben térnek be fogyasztani, mégsem romlik rájuk az áru.

De lássuk, mennyi az annyi a miskolci sétálón: ezúttal elsősorban az árat és az azért kapott mennyiséget vesszük górcső alá. A Városház téren évek óta stabilan működő, és nagy gombócairól ismert Málnásban idén is emberes adagot kapunk. Itt egy 7 dekás gombócot 500 forintért kínálnak. A korábbi szezonokhoz hasonlóan, idén is kérhetünk gyerek gombócot, amely 100 forinttal olcsóbb, az adag pedig körülbelül 60-70%a az eredetinek.

Alig kétszáz méterrel lejjebb, a Sötétkapu mellett találjuk meg Miskolc főutcájának legolcsóbb fagylaltját: az olaszos dizájnra hajazó, ám albán fagyit áruló Dolce Freddoban a kiírás szerint 450 forint egy hatalmas, 8 dekás gombóc, és tucatnyinál is többféle íz közül választhatunk.

Az ország legjobb cukrászdái között számon tartott Desszertemben saját készítésű fagylaltokat kínálnak olyan egzotikus ízekben, mint a sambuca, a gianduja vagy mangó-passió. Itt ráadásul vegán és cukormentes sorbet-kat is találunk. A kézműves, minőségi jéghideg nyalánkságnak meg is kérik az árát: itt egy 4,5 dekás gombóc kerül 550 forintba.

A Villanyrendőrhöz érve, az Éden cukrászda is kínálja már fagylaltjait, náluk 500 forint egy 6 dekás gombóc, itt is több mint tízféle íz közül választhatunk. Az albán fagyit áruló Adria Fagyizóban kapjuk a belváros – minden bizonnyal – legnagyobb gombócát, ami nem kevesebbet, mint tíz dekát kóstál, és csak úgy, mint a legtöbb helyen, 500 forintot kérnek el érte. A Centrumnál található The Sweets Bar két külön kategóriába sorolja hűsítő desszertjeit: a standard, 7 dekás gombócot 550 forintért, a prémium ízeket pedig 650-ért mérik.

A Falánk Fannyban 500 forintért árulják a 7 dekás gombócokat, ott jártunkkor tíz klasszikus íz – egyebek mellett csoki, vanília, punc, málna, karamell – közül lehetett választani. A Szinvaparkkal szemközti, a város nívós cukrászdái között számont tartott Kisgergelyben szintén 500 forint egy gombóc fagyi, ám itt kisebb, 5 dekás gombócokat adnak ennyiért.

A kínálat tehát valóban bőséges Miskolc belvárosában, csak az ízlésünkre és a pénztárcánkra van bízva, hogy honnan nyalunk el egy adagot a hűsítő desszertből.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek